This magnificent kitchen is the new heart of a family home. A place where three generations come together to cook, eat, relax and enjoy quality time. It’s the second kitchen which these clients have commissioned from Martin Moore, the first being for a holiday house. This new project, in their Wirral home, is on an altogether grander scale, occupying a purpose built extension with a commanding view of the surrounding gardens.

Martin Moore designer Matthew Sedgwick designed both the holiday home kitchen and this new one. Involved right from the first discussions of the project, it was Matthew who suggested an extension both as the way to gain space for the new kitchen and to make sense of the room flow through the ground floor of the house.  Pushing out from the original house, it mirrors a large modern conservatory extension at the other end of the building, connecting ‘inside with outside’ in new, very useable ways and restoring the symmetry of the building. 

Light and bright, the kitchen hits a ‘classic contemporary’ note which perfectly suits both the house and its owners, with their large family of children and grandchildren. Cooking and eating together was one of the key drivers of both the form of the kitchen and its functions, but an unfussy, uncluttered aesthetic was just as important. The architecture of the original house has an Arts & Crafts feel, which is subtly referenced in the proportions and detailing of the new kitchen.

Large areas of glass walling limit the physical area available for kitchen cabinetry, so Matthew Sedgwick devised two L-shaped runs, one fitting within the other to create a brilliantly ergonomic solution. The outer run includes a beautifully fitted out larder cupboard, an appliance cupboard housing the microwave, toaster and other electricals on top with crockery below, and a tall fridge freezer. The return has been cleverly extended visually to run out into the glass roofed area, creating generous space for the large hob feature flanked by ovens and extensive storage. 

Mirroring the L-shape, the island puts every facility within immediate reach. Two warming ovens situated just below worktop height directly face the hob zone for ideal functionality. Other seamlessly designed-in conveniences include two separate sinks, a dishwasher, bins and additional storage.  A deep overhang creates an informal seating area.  

The adjacent round table provides kitchen dining for immediate family, with a large more formal dining room close by - accessible either straight through the house or, in fine weather, straight across the terrace.  As part of the kitchen, Matthew Sedgwick also designed a purpose-fitted utility room which leads out through a boot room into the garden, keeping all wet or dirty tasks out of the main kitchen area.

Because Martin Moore kitchens are entirely built to order in their Yorkshire workshops, there are no prescribed designs or sizes to limit either the client’s brief or the designer. This allows a completely bespoke response which respects and enhances the architecture of the room whilst putting every inch of space to its most effective use.  As this kitchen shows, this level of thoughtful organisation and zoning is just as crucial to large kitchens as to small ones.  

Kitchen details

All cabinetry from Martin Moore’s ‘Architectural’ collection, combining hand painted elements (colours from Paint & Paper Library ‘Stone’ range) and natural oak with a lacquered finish

Worktops: Caesarstone Osprey quartz (polished)

Floor:  Aged Melbury limestone by Martin Moore Stone


+44(0)20 7792 5646
mail @